Com és l’escola que volem? Cap on anem? Des de que l’Associació Educativa La Verema, ha començat a caminar, hem volgut encarar junts aquesta pregunta i anar oferint elements per construir respostes.
Encetàvem el nostre camí com associació amb una xerrada magnífica d’Eduard Vallory en la què es plantejava una perspectiva global de la transformació educativa. Uns mesos després el #ViatgeHTH ens obria la possibilitat de trobar-nos i seguir pensant i imaginant junts l’escola que volem.
El passat dia 6 de novembre, l’Institut-Eescola Les Vinyes es tornava a omplir de persones interessades en aquesta transformació, i amb ganes de saber més sobre l’aprenentatge. Hector Ruiz. Director de la International Science Teaching Foundation, biòleg, professor i divulgador científic ens va oferir una esplèndida xerrada i ens va encomanar la seva passió per l’aprenentatge, la recerca i l’educació.
En la seva presentació, Hector va fer referència a alguns elements fonamentals basats en l’evidència científica en relació a l’aprenentatge de les persones. Però va anar molt més enllà, per què a través d’alguns experiments pràctics i algunes referències molt interessants, va fer que la tarda de dimecres fos una autèntica experiència d’aprenentatge compartit.
Els avenços en el camp de la neurociència i la psicologia cognitiva de la memòria i l’aprenentatge ens han permès establir alguns principis bàsics sobre com aprèn el nostre cervell i quin tipus d’activitats promouen aprenentatges més sòlids, duradors i transferibles a nous contextos. Aquestes investigacions científiques ens donen una base cada cop més sòlida per orientar la nostra pràctica i també la nostra mirada. I és que la innovació no està en la novetat, sinó en vincular pràctica educativa i coneixement científic.

Sabem que les persones aprenem connectant el que ja sabem amb el que estem aprenent. Però no es tracta d’una simple simple “addició” d’elements dispars, sinó més aviat una resignificació que connecta el que ja sabem amb elements nous i que transforma el nostre pensament. Connectar amb el que sabem vol dir “pensar en el seu significat”. Sense pensament no hi ha aprenentatge. Per tant, és clau activar els coneixements previs, fer-nos conscients del que sabem, ajudar als altres a que puguin ser-ho, i ajudar també a construir significats que ens permetin generar nous aprenentatges. “Com més sabem, més podem aprendre”, per què hi ha més “estructures d’acollida” i per tant més possibilitats d’establir noves connexions i significacions.

Tant de bo aquest principis puguin guiar la nostra pràctica i fer de l’escola un lloc d’aprenentatges més duradors i significatius, per a tots i totes.
Des de La Verema volem donar profundament les gràcies a Hector Ruiz per compartir el seu saber i per fer-nos pensar i alentar les nostres ganes de seguir aprenent. I volem agrair també a totes les 140 persones, docents, families i ex-alumnes, que vau compartir la tarda de dimecres amb nosaltres i vau mostrar, un cop més, que #Aprendreimporta i que la transformació de l’escola és un viatge compartit i apassionant.